Η «Αλλαγή» και η αλλαγή στο Κυπριακό

Ανδρέας Παπανδρέου και Κύπρος 1981-1989

ISBN978-960-02-4038-2
Κωδικός βιβλίου στον ΕΥΔΟΞΟ122075250
Σελίδες202
Έτος πρώτης έκδοσης2023
Έτος τρέχουσας έκδοσης2023
Βάρος (g)0,276 kgr
Σχήμα 14 x 21

15,90

Σε απόθεμα

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο πολιτικός που άλλαξε την πολιτική της Ελλάδος από το 1981 και έπειτα και αυτή η αλλαγή είναι το αντικείμενο της ιστορικής έρευνας που έχει τίτλο «Η «αλλαγή» και η αλλαγή στο Κυπριακό».

Η παρούσα έρευνα ξεκινά από τα προδικτατορικά χρόνια, για να διαπι­στώσει τις βάσεις που εδράζονται οι απόψεις του Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό. Ο Ανδρέας Παπανδρέου πρωταγωνίστησε στην απόρριψη του Σχεδίου Άτσεσον, το οποίο παρουσιάστηκε σε Ελλάδα και Τουρκία σε διάφορες παραλλαγές. Μετά την πτώση της χούντας ίδρυσε το Πανελλή­νιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), του οποίου η πρώτη παράγραφος της ιδρυτικής διακήρυξης είναι αφιερωμένη στην Κύπρο. Ως αρχηγός κόμμα­τος της αντιπολίτευσης ακολούθησε σκληρή γραμμή για το Κυπριακό και δεσμεύτηκε για το άνοιγμα του «Φακέλου της Κύπρου» για να διερευνη­θούν τα αίτια της Κυπριακής τραγωδίας. Αναλαμβάνοντας την εξουσία το 1981 αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική της η Ελλάδα για την Κύπρο. Ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός που επισκέπτεται το νησί, αναλαμβάνει έναν πιο ενεργό ρόλο στα θέματα της Κύπρου, με την Αθήνα να εμπλέκεται περισσότερο στις αποφάσεις της Λευκωσίας και αντιμε­τωπίζει με επιθετικό τρόπο την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ραούφ Ντεκτάς, ενώ απορρίπτει το σχέδιο λύσης του ΟΗΕ. Υιοθετεί την πολιτική του casus belli απέναντι στην Τουρκία και σε οποιαδήποτε επεκτατική της προσπάθεια σε σχέση με την Κύπρο και θέτει βέτο στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΟΚ εφόσον δεν λυθεί πρώτα το Κυπριακό ζήτημα. Ο Αν­δρέας Παπανδρέου κατάφερε να ανοίξει τον δρόμο της Ευρώπης για την Κύπρο και να μετατρέψει το Κυπριακό ζήτημα σε ευρωπαϊκό ζήτημα. Στο τέλος της δεύτερης Πρωθυπουργικής του θητείας αλλάζει πολιτική και δέχεται να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία, για τις οποίες θα δεχθεί κριτική ακόμα και από μέλη του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος με την φράση «mea culpa».

Ο αναγνώστης του βιβλίου διαβάζοντάς το θα καταλάβει που βασίζο­νται οι σημερινές πολιτικές της Ελλάδας για το κυπριακό ζήτημα, αλλά θα ζήσει και ένα ταξίδι σε μία περίοδο γεμάτη εντάσεις στην οποία η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν πολύ κοντά στην πολεμική σύρραξη.

Συγγραφέας

Παντελής Περιβολάρης

Παντελής Περιβολάρης

Ο Παντελής Περιβολάρης είναι για περισσότερο από 30 χρόνια επαγγελματίας δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, επιστήμων του ελληνικού πολιτισμού με μεταπτυχιακές σπουδές στην νεότερη και σύγχρονη ιστορία και υποψήφιος διδάκτορας πανεπιστημίου στις Διεθνείς Σχέσεις. Γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει τιμηθεί με το βραβείο ΠΣΑΤ για το καλύτερο ρεπορτάζ το 2000. Ζει με την οικογένειά του στην Αττική. Έχει γράψει το μυθιστόρημα «Η αδελφότητα της ασημένιας σκόνης». Έχει εργαστεί στα σημαντικότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, σε εφημερίδες, στον ηλεκτρονικό Τύπο. Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης ως διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και ως στέλεχος του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2015 ήταν υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Καστοριάς. Ως δημοσιογράφος έχει καλύψει μεγάλα γεγονότα στο αθλητικό και πολιτικό ρεπορτάζ. Έχει τιμηθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Σόφτμπολ για την προσφορά του στον αθλητισμό.