Tractatus Logico – Philosophicus

ISBN978-960-02-4202-7
Σελίδες180
Έτος πρώτης έκδοσης2024
Έτος τρέχουσας έκδοσης1978
Βάρος (g)255
Διεύθυνση ΣειράςΔημήτρης Ν. Λαμπρέλλης
Επιμέλεια κειμένωνΖήσιμος Λορεντζάτος
ΕισαγωγήBertrand Russell
Μεταφραστής/έςΘανάσης Κιτσόπουλος
Έκδοση
Σχήμα 14 x 21

11,66

Σε απόθεμα

Κωδικός προϊόντος: 009052 Κατηγορίες: , ,

«Ο Tractatus Logico – Philosophicus του Wittgenstein, είχε αποδειχθεί ότι δίνει την τελική αλήθεια στα ζητήματα που πραγματεύεται είτε όχι, οπωσδήποτε αξίζει –λόγω του στόχου του, της ευρύτητας και της βαθύτητάς του– να θεωρηθεί ως σημαντικό γεγονός μέσα στο φιλοσοφικό κόσμο. Ξεκινώντας από τις αρχές του Συμβολισμού και τις σχέσεις που είναι αναγκαίες, σε κάθε γλώσσα, ανάμεσα στις λέξεις και τα πράγματα, εφαρμόζει το πόρισμα της έρευνας αυτής σε διάφορες περιοχές της παραδοσιακής φιλοσοφίας, δείχνοντας, σε κάθε περίπτωση, πως η παραδοσιακή φιλοσοφία και οι παραδοσιακές λύσεις γεννιούνται από την άγνοια των αρχών του Συμβολισμού και από την κακή χρήση της γλώσσας.

Η λογική δομή των προτάσεων και η φύση του λογικού συμπερασμού είναι τα πρώτα θέματα που πραγματεύεται ο Wittgenstein. Από εκεί περνάμε διαδοχικά στη Θεωρία της Γνώσης, στις Αρχές της Φυσικής, στην Ηθική και, τέλος, στο Στοιχείο του Μυστικού (das Mystische)».

[από την Εισαγωγή του βιβλίου του BERTRAND RUSSELL]

Συγγραφέας

Wittgenstein Ludwig

Wittgenstein Ludwig

O Ludwig Wittgenstein (26 Απριλίου 1889-29 Απριλίου 1951) γεννήθηκε στην Βιέννη. Σπούδασε μηχανολόγος στο Βερολίνο και αεροναυπηγική στο Μάντσεστερ. Από νωρίς έστρεψε το ενδιαφέρον του στην φιλοσοφία, στα μαθηματικά, στην φιλοσοφία των μαθηματικών και συγκεκριμένα ήρθε σε επαφή με το έργο του Bertrand Russell, Οι αρχές των μαθηματικών και με το βιβλίο του Frege, Θεμελιώδεις νόμοι της αριθμητικής.

Το 1921 εκδίδεται το εμβληματικό για την φιλοσοφία του 20ού αιώνα έργο του Tractatus Logico-Philosophicus. Μετά από ένα σύντομο διάστημα όπου εργάστηκε ως κηπουρός σε ένα μοναστήρι, επέστρεψε το 1926 στην Βιέννη. Αργότερα, το 1929, μεταβαίνει στο Cambridge, αποκτώντας τον τίτλο του διδάκτορα με το έργο του Tractatus και δίνοντας, στην συνέχεια, μία σειρά διαλέξεων· οι φιλοσοφικές απόψεις του της περιόδου εκείνης αποτυπώνονται στο Μπλε Βιβλίο και στο Καφέ Βιβλίο, τα οποία από κοινού εκδόθηκαν, μετά τον θάνατό του, το 1958.

Μετά από μία επίσκεψή του στην Σοβιετική Ένωση και την διαμονή του για ένα διάστημα στην Νορβηγία, επιστρέφει το 1937 στο Cambridge, έχοντας πλέον εκλεγεί ως καθηγητής. Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παράλληλα με την διδασκαλία του εργάζεται εθελοντικά ως τραυματιοφορέας σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Το 1947 εγκαταλείπει την έδρα του στο Cambridge· απομονωμένος στην Ιρλανδία, συγγράφει τις περίφημες Φιλοσοφικές έρευνες –κυρίως το Δεύτερο Μέρος τους–, οι οποίες θα εκδοθούν, μετά τον θάνατό του, το 1953.