Μοιραία ηγεσία (1948-2023)

Ο Μακάριος και συνεχιστές

ISBN978-960-02-4217-1
Σελίδες248
Έτος πρώτης έκδοσης2024
Έτος τρέχουσας έκδοσης2024
Βάρος (g)442
Σχήμα 17 x 24

14,84

Σε απόθεμα

Το σύγγραμμα αυτό δεν αποτελεί ακόμη μια ιστορική καταγραφή του Κυπριακού προβλήματος. Σκόπιμα, ο συγγραφέας αποφεύγει τις μακροσκελείς αναφορές στα πλέον γνωστά ιστορικά γεγονότα που συνήθως θεωρούμε ότι καθόρισαν την πορεία του Κυπριακού πολιτεύματος, όπως τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59 και το δίδυμο έγκλημα πραξικοπήματος – εισβολής 1974.

Αυτά, εξ’ άλλου, έχουν ήδη μελετηθεί και καταγραφεί σε πλειάδα άλλων συγγραμμάτων. Η έμφαση του παρόντος τόμου δίδεται αλλού, στις διεργασίες των διαπραγματεύσεων που καθόρισαν την πορεία του Κυπριακού από το πέρας της αποικιοκρατίας μέχρι σήμερα, καθώς και στις αποφάσεις – και την ποιότητα των αποφάσεων – που λάμβανε η εκάστοτε ελληνοκυπριακή ηγεσία, στο πλαίσιο των εκάστοτε δοσμένων συνθηκών. Η ανασκόπηση αυτή καλύπτει ένα μεγάλο χρονικό εύρος – από τις πρώτες προσπάθειες διεθνοποίησης του Κυπριακού μέχρι σήμερα. […] Μέσα από όλη αυτή τη μακρά διαπραγματευτική ιστορία, ο συγγραφέας εντοπίζει, με ελάχιστες θετικές εξαιρέσεις, επαναλαμβανόμενα μοτίβα προβληματικής ηγετικής συμπεριφοράς, όπως λήψη σοβαρών αποφάσεων χωρίς μελέτη και προγραμματισμό […] αδυναμία λήψης σκληρών αλλά αναγκαίων αποφάσεων, καθώς και αμφίσημες πολιτικές αποφάσεις, με διχασμένες σκέψεις και συναισθήματα, που οδηγούσαν τελικά σε πολιτική και διπλωματική ανακολουθία και αναξιοπιστία. Ως πρόβλημα πίσω από το πρόβλημα, ο συγγραφέας εντοπίζει την «κουλτούρα του ενός», […] το κατάλοιπο της εθναρχίας – που ανέκαθεν χαρακτήριζε την εκπροσώπηση των Ελληνοκυπρίων στις διάφορες διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα οι προσωπικές αδυναμίες, ανεπάρκεια γνώσεων και άλλοι περιορισμοί του εκάστοτε ηγέτη να έχουν υπερμεγέθεις συνέπειες στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Λεόντιος Ιεροδιακόνου δεν περιορίζεται μόνο στη διάγνωση του προβλήματος, αλλά προτείνει και διόρθωση υπό τη μορφή μιας ριζικής αναδιάρθρωσης του τρόπου εκπροσώπησης των Ελληνοκυπρίων σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα, προτείνει τη σύσταση ενός αντιπροσωπευτικού πολιτικού θεσμού, που να διαχειρίζεται αποκλειστικά το εθνικό πρόβλημα με πλήρη εκτελεστική αρμοδιότητα.

Δρ Αλέξανδρος Λόρδος, Λέκτορας Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου
Ιδρυτής και Πρόεδρος του Κέντρου Βιώσιμης Ειρήνης και Δημοκρατικής Ανάπτυξης

Συγγραφέας

Ιεροδιακόνου Λεόντιος

Ο Λεόντιος Ιεροδιακόνου γεννήθηκε στο Δάλι. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και ακολούθως στα Πανεπιστήμια Στοκχόλμης και Ουψάλας της Σουηδίας. Διετέλεσε επί είκοσι συναπτά έτη, μέλος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων. Την τελευταία πενταετία (1991-96), υπηρέτησε στη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής. Διετέλεσε Β΄ αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. (1986-1989) και Α΄ αντιπρόεδρος (1993- 1995). Από τον Απρίλιο του 1997 διορίστηκε Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι και τον Αύγουστο του 1999.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

  1. Πτυχίο Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών.
  2. Master of Social Science του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.
  3. Philosofie Licentiant του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.
  4. Philosophy Doctor του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.