Μεταγιγνώσκειν, κοσμοθεωρήσεις και θρησκευτική εκπαίδευση

Ένας πρακτικός οδηγός για δασκάλους

ISBN978-960-02-4319-2
Κωδικός βιβλίου στον ΕΥΔΟΞΟ133032314
Σελίδες224
Έτος πρώτης έκδοσης2024
Έτος τρέχουσας έκδοσης2024
Βάρος (g)403
Επιστημονική επιμέλεια της ελληνικής έκδοσηςΙωάννα Κομνηνού, Μαρία Κουλιανού, Κωνσταντίνος Σπαλιώρα
Διόρθωση κειμένουΜαρία Σπαθή
Μεταφραστής/έςΜάριος Κούνας
Σχήμα 17 x 24

13,78

Σε απόθεμα

Η δημοσίευση του βιβλίου «Μεταγιγνώσκειν, Κοσμοθεωρήσεις και Θρησκευτική Εκπαίδευση», ένας Πρακτικός Οδηγός για Δασκάλους στα ελληνικά είναι ένα επιστημονικό σύγγραμμα με πρακτική εφαρμογή για τους εκπαιδευτικούς που ανέδειξε την αναγκαιότητα μιας ολιστικής προσέγγισης ανάμεσα στις πρακτικές των δασκάλων και στις επιστημονικές θεωρίες και μεθόδους των εκπαιδευτικών ψυχολόγων. Η ανάγκη για την ύπαρξη ενός τέτοιου εγχειριδίου στα ελληνικά έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στη θρησκευτική ανάπτυξη και εκπαίδευση και τη μεταγνωστική σκέψη. Η έλλειψη μιας τέτοιας προσέγγισης είναι ιδιαίτερα εμφανής στη διδασκαλία για τη θρησκευτική ανάπτυξη στην παιδική ηλικία, που μετακυλίεται και στην εφηβική ηλικία στη συνέχεια. Οι συγγραφείς του βιβλίου προσεγγίζουν το θέμα ολιστικά και υποδεικνύουν τρόπους με τους οποίους οι δύο πλευρές, δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι, μπορούν να αλληλοεπιδράσουν, ώστε να προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται το μεταγιγνώσκειν αναφορικά με τη θρησκευτική εκπαίδευση, την κατασκευή προσωπικών αντιλήψεων που θα οδηγήσουν στη νοητική κατασκευή της Κοσμοθεώρησης.

Επίσης, παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί η μεταγνωστική σκέψη των παιδιών αναφορικά με τη θρησκευτική εκπαίδευση. Μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες που έχουν αξιοποιήσει ήδη οι εκπαιδευτικοί στην τάξη χαρτογραφούνται τα βήματα μιας τέτοιας αναπτυξιακής πορείας.

Η Διδακτική του μαθήματος των Θρησκευτικών, βασιζόμενη στις σύγχρονες θεωρίες μάθησης και στις διδακτικές προσεγγίσεις που απορρέουν από αυτές, έχει αναθεωρηθεί στις μέρες μας και έχει στραφεί στην εξέταση θεματικών, όπως η κατανόηση της ιδιαιτερότητας της θρησκευτικής γλώσσας, η διερεύνηση των θρησκευτικών πολιτιστικών στοιχείων και η ενίσχυση του διαλόγου στον δημόσιο χώρο. Στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής αγωγής, το ταξίδι της απόκτησης ηθικής – θρησκευτικής ταυτότητας διέρχεται μέσα από την επικοινωνία με τον Θεό, τη συνάντηση με τον συνάνθρωπο και την αναζήτηση της αυτογνωσίας. Η μεταγνώση ανάγεται σε πυλώνα της συμπεριληπτικής πολυθρησκευτικής εκπαίδευσης. Το παρών εγχειρίδιο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στη σύνδεση τη Θεωρίας του Νου με την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, την ενίσχυση της κατανόησης της προσωπικής Κοσμοθεώρησης αλλά και της Κοσμοθεώρησης των άλλων, την ανάπτυξη προσωπικής θρησκευτικής ταυτότητας και την ανανέωση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης.

Συγγραφέας

Freathy Giles

Doney Jonathan

Freathy Rob

Larkin Shirley