Ένα ταξίδι στα Δωδεκάνησα του 19ου αιώνα μέσα από ιστορικά τεκμήρια και έγγραφα της εποχής

Μια πρώτη καταγραφή

ISBN978-960-02-4279-9
Σελίδες374
Έτος πρώτης έκδοσης2024
Έτος τρέχουσας έκδοσης2024
Βάρος (g)645
ΠρόλογοςΜανώλης Μακρής, Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου
Σχήμα 17 x 24

22,26

Κωδικός προϊόντος: 009121 Κατηγορίες: , ,

Έχουμε άραγε αναρωτηθεί τι χρειάζεται για να ταξιδέψουμε στο παρελθόν; Μήπως τεχνολογικές συλλήψεις επιστημονικής φαντασίας και πολύπλοκες εφευρέσεις ή απλά και μόνο ένα ιστορικό τεκμήριο; Ένα έγγραφο, ένα χαρακτικό, ένα αντικείμενο…

Έχοντας ανά χείρας το συγκεκριμένο βιβλίο και με οδηγό τη φαντασία ο αναγνώστης μπορεί να διακτινιστεί σε κάθε γωνιά των Νοτίων Σποράδων, όπως ήταν η κοινή ονομασία τον 19ο αιώνα για τα σημερινά νησιά της Δωδεκανήσου.

Με ένα αρχειακό τεκμήριο να ταξιδέψει στο νησί της Χάλκης και να φανταστεί την αιχμαλωσία εμπορικού καραβιού από πειρατές μέσα στο λιμάνι, να βρεθεί στην Κάσο κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος, να παρακολουθήσει εκλογές στη Δημογεροντία της Σύμης, να πληροφορηθεί ποια διαδικασία ακολουθείτο αν ένα καράβι, που ζητούσε να ελλιμενιστεί είχε διαβατήριο καθαρό (πατέντα νέττα) ή μολυσμένο (πατέντα σπόρκα), ανάλογα με το λιμάνι προέλευσης, να νιώσει την αγωνία και τη φλόγα των νησιωτών για απελευθέρωση, να βιώσει τις χαρές, τις λύπες του ιστορικού υποκειμένου, που δεν είναι άλλο από τον άνθρωπο.

Σε μία πρώτη προσπάθεια – καταγραφή έγινε συγκέντρωση διακοσίων σαράντα δύο αρχειακών τεκμηρίων και χαρτών. Ας ευχηθούμε καλή ανάγνωση.

Συγγραφέας

Τόλιου Ειρήνη

Τόλιου Ειρήνη

Η Ειρήνη E. Τόλιου γεννήθηκε στην Κάλυμνο. Σπούδασε στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Επιστήμης της Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εργάστηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης ΚΕΤ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα - Τομέα Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης. Διορίστηκε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Ψυχικό Αττικής, Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, ενώ συνέχισε την εργασιακή της σταδιοδρομία στα ΓΑΚ Αρχεία Νόμου Δωδεκανήσου όπου υπηρετεί, από το 2010, ανελλιπώς ως προϊσταμένη. Από το 2022 εκτελεί και καθήκοντα αναπληρώτριας προϊσταμένης του Τμήματος ΓΑΚ Σύρου (Ερμούπολη). Έχει εμπειρία σε ευρωπαϊκά προγράμματα, διοργάνωση εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, διεθνών συνέδριων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, έργων ψηφιοποίησης με μεγάλο όγκο αρχείων και γενικότερα πληθώρα εντύπου και ψηφιακού υλικού δημοσίων και ιδιωτικών αρχείων. Έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς και ιδρύματα σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Σημαντική συνεργασία υπήρξε με το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία για την δημιουργία της έκθεσης: «Η μακρά πορεία προς την Ενσωμάτωση, 1912-1955» στο πρώην Ελληνικό Προξενείο επί Ιταλοκρατίας στη Ρόδο. Είναι αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και αναπληρωματικό μέλος της Εφορείας των ΓΑΚ. Είναι συν συγγραφέας στο βιβλίο με τίτλο: «Gli ultimo Ebrei di Rodi: leggi razziali e deportazion nel dodecaneso italiano (1938- 1948)», Marco Clementi e Eirini Toliou, εκδ. Devire Approdi, 2015.

Ηρακλείδου Σοφία

Ηρακλείδου Σοφία

Η Σοφία Ηρακλείδου έχει γεννηθεί στην Αθήνα αλλά κατάγεται από την Χάλκη της Δωδεκανήσου. Έχει σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ και έχει εργαστεί ως Φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο ερευνητικής υποτροφίας του Ιδρύματος Λοχαγού Φανουράκη εκπόνησε με επιτυχία ιστορική μελέτη σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2019 αποφοίτησε από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ιουνίου Πανεπιστημίου με τίτλο «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση» με Άριστα. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Μητροπολιτικός Κώδικας της Νήσου Χάλκης Δωδεκανήσου, Προικοσύμφωνα, Διαθήκες, Δωρητήρια, Πωλητήρια επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τέλη 19ου αρχές 20ού αιώνα», το οποίο τιμήθηκε με τον Έπαινο του Ιδρύματος «Βασίλη Μοσκόβη» για το έτος 2019. Συμμετείχε ως ιστορικός αρχειακής τεκμηρίωσης στην έκθεση που διοργανώθηκε στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ροδίων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης υπό τον τίτλο «Ο Αιγαιακός χώρος με το βλέμμα των περιηγητών από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα και τα Δωδεκάνησα στην Ελληνική Επανάσταση». Από το 2021 είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκπονώντας διατριβή σχετική με τη Ναυτιλιακή Ιστορία των νησιών της Δωδεκανήσου. Ασχολείται επιστημονικά με τη νεότερη ιστορία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το παρόν σύγγραμμα αποτελεί το δεύτερο έργο της.