Ψίθυροι των λέξεων

Η ψυχαναλυτική ακρόαση σε ομάδα

ISBN978-960-02-4417-5
Σελίδες308
Έτος πρώτης έκδοσης2024
Έτος τρέχουσας έκδοσης2024
Βάρος (g)391
Σχήμα 14 x 21

20,14

Σε απόθεμα

Κωδικός προϊόντος: 009187 Κατηγορίες: , ,

Η ομαδική διάταξη αλλάζει εντελώς τα δεδομένα και τη δυναμική της συνειρμικής λειτουργίας αλλά και τις συνθήκες της ψυχαναλυτικής ακρόασης: Όταν κάποιος μιλάει, επηρεάζει την ψυχονοητική κατάσταση και τους συνειρμούς των υπολοίπων.

Έτσι, κάθε τι που «λέγεται» εμπεριέχει τις αλληλεπιδράσεις των συνειρμών και των υπολοίπων παραπέμποντας σε μια διυποκειμενικότητα πολυ-υποκειμενική.

Η ιδιαιτερότητα αυτής της ακρόασης δεν συνίσταται μόνο στο ότι ο θεραπευτής ακούει ψυχαναλυτικά. Έχει να κάνει και με ένα δεύτερο προαπαιτούμενο: ότι ακούει τους συμμετέχοντες ως πληθυντικές ενικότητες ενώ την ομάδα ως πολυπρόσωπη διυποκειμενικότητα.

Είναι μια «ακρόαση» πολυδιάστατη, πολύπλοκη, πολυεπίπεδη: Ακρόαση του λεγόμενου όσο και του άλεκτου, του σωματικού και του έμπρακτου, του διυποκειμενικού αλλά και του ατομικού, της αντικειμενικής πραγματικότητας, αλλά και «ακρόαση» εσωτερική από τον αναλυτή ή τους αναλυτές σε περιπτώσεις συνθεραπείας.

Η ακρόαση συνδέεται με τις ψυχαναλυτικές θεωρίες ομάδας του αναλυτή. Συνδέεται ακόμα με τον στόχο της κάθε ομαδικής πρακτικής, άρα τα αιτήματα, των συμμετεχόντων όσο και του θεσμού στα πλαίσια του οποίου μπορεί αυτή να πραγματοποιείται. Με το αν πρόκειται δηλαδή για ομάδα ψυχοθεραπείας, ή ομάδα ευαισθητοποίησης, ομάδα γονέων, ή κάτι άλλο.

Ο τίτλος, Ψίθυροι των λέξεων, εμπνέεται από μια φράση του Theodor Reik στο έργο του «Ακούγοντας με το τρίτο αφτί», όπου γράφει: «Ο ψυχαναλυτής πρέπει να μάθει πώς ένα μυαλό μιλάει σε ένα άλλο πέρα από τις λέξεις και μέσα στη σιωπή. Πρέπει να μάθει να ακούει με το τρίτο αφτί […] Για να ακουστείς δεν χρειάζεται να φωνάξεις. Αν θέλεις να ακουστείς, ψιθύρισε!».

Όπου χρειάζεται, η θεωρία συνοδεύεται με κλινικά παραδείγματα.

Συγγραφέας

Ναυρίδης Κλήμης Γ.

Ναυρίδης Κλήμης Γ.

Ο Κλήμης Ναυρίδης, ψυχαναλυτής και ομαδικός αναλυτής, σπούδασε Οικονομικά και Κοινωνική Ψυχολογία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Στο Παρίσι εκπαιδεύτηκε στην ομαδική ψυχοθεραπεία. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΨ). Είναι επίσης τακτικό μέλος της Γαλλικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας (SFPPG). Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ και στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. –Τμήμα Ψυχολογίας στη συνέχεια– του ΕΚΠΑ. Από το 2016 είναι Ομότιμος Καθηγητής. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Louvain-La-Neuve, στο Πανεπιστήμιο του Angers και στο Πανεπιστήμιο VII των Παρισίων. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Lyon II - Lumière, Federico II της Νάπολης, Lomonosov της Μόσχας. Τα ενδιαφέροντα του κινήθηκαν στον χώρο της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας, ατομικής και ομαδικής, της δια βίου εκπαίδευσης σε θέματα ψυχολογίας της επικοινωνίας και δυναμικής των ομάδων με διάφορους επαγγελματικούς πληθυσμούς και της επιτόπιας ψυχοκοινωνικής κλινικής εργασίας με ευάλωτες και ευθραυστοποιημένες κοινωνικές ομάδες. Υπήρξε επιστημονικός διευθυντής του Περιοδικού Ψυχολογία της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛ.ΨΕ) και Πρόεδρος της Εταιρείας, καθώς επίσης Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία Η Αλίκη στη χώρα των πραγμάτων. Το παιδί ως διαφημιστικό αντικείμενο, Κλινική Κοινωνική Ψυχολογία, Ψυχολογία των ομάδων. Κλινική ψυχοδυναμική προσέγγιση, Ψίθυροι των λέξεων. Η ψυχαναλυτική ακρόαση σε ομάδα, καθώς επίσης περισσότερες από 80 εργασίες, δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους, ή ως κεφάλαια σε βιβλία. Με δική του πρωτοβουλία, ιδρύθηκε η Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας (ΕΕΨΨΟ). Είναι τακτικό μέλος και Διδάσκων της Εταιρείας και ήταν πρόεδρος της ΕΕΨΨΟ την περίοδο 2014-2023.