Η πορεία διερεύνησης της κοινωνικής πολιτικής θέτει προκλήσεις για όσους και όσες το επιχείρησαν και το επιχειρούν. Η πληθώρα των θεματικών πεδίων αλλά κυρίως των επιστημονικών κλάδων που εκβάλλουν στην κοινωνική πολιτική διαμορφώνουν ένα διαρκώς ασταθές θεμέλιο για την οικοδόμηση συμπαγών και ασφαλών θεωρήσεων. Απαιτείται συνεπώς πολύπλευρη μελέτη για την αποσαφήνιση των κεντρικών εννοιών που συνθέτουν το πεδίο της κοινωνικής πολιτικής και οροθετούν το περιεχόμενό της. Είναι ταυτόχρονα κεντρική ανάγκη η ανάδειξη των τρόπων διαμόρφωσης των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων στους σύγχρονους κοινωνικούς σχηματισμούς. Και αυτό προκειμένου η κοινωνική πολιτική να προσεγγίζεται και αναλύεται ως παράμετρός τους, να μην αποσπάται ως αυτόνομο πεδίο τεχνοκρατικής ανάλυσης και να περιορίζεται με τον τρόπο αυτό στο στενό πλαίσιο της κοινωνικής διοίκησης.
Με άξονα την παραπάνω σκέψη συγκεντρώνονται στον τόμο μελέτες πάνω σε σημαντικά έργα που τροφοδότησαν, και συνεχίζουν με ένταση να επιδρούν, στη συζήτηση για τη διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων, την κοινωνική αλληλεγγύη αλλά και τις αντιστάσεις στις κρίσεις και τις τομές της ιστορίας των ανθρώπινων κοινωνιών.
*
Φυτώριο του προβληματισμού που συγκεντρώνεται στο βιβλίο αυτό υπήρξε το Διεπιστημονικό Σεμινάριο για τις Κρίσεις το οποίο οργανώθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για περισσότερο από μια δεκαετία και αναμφίβολα φώτισε το δρόμο της επιστημονικής μας αναζήτησης ενώ ανέδειξε τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας, συχνά κόντρα στις συνθήκες που μας περιβάλαν.
Οι συγγραφείς του τόμου: Σοφία Βιδάλη, Παρασκευή-Βίβιαν Γαλατά, Νίκος Ναγόπουλος, Γιώργος Παπαϊωάννου, Χριστόφορος Σκαμνάκης, Ποθητή Ν. Χαντζαρούλα, Ιορδάνης Ψημμένος