Σκοπός του βιβλίου είναι να παρουσιάσει τις επιπτώσεις που είχαν οι πόλεμοι, η μετανάστευση και η παγκοσμιοποίηση στην κουλτούρα ενός ορεινού χωριού της Λακωνίας.
Είναι ένα βιβλίο-λεύκωμα που περιγράφει την καθημερινότητα ενός ορεινού χωριού τον περασμένο αιώνα. Παρουσιάζει τον καθημερινό μόχθο των κατοίκων για την παραγωγή των αγαθών που ήταν αναγκαία για τη λιτή επιβίωσή τους. Στέκεται στις απολαύσεις των ανδρών με τη χαλάρωση τα βραδάκια στα καφενεία με έναν καφέ, ένα φασκόμηλο ή ένα ποτηράκι κρασί, όπου ανέλυαν την επικαιρότητα και έλυναν όλα τα προβλήματα του κόσμου ή διασκέδαζαν με παρτίδες πρέφας και ταβλιού. Οι γυναίκες είχαν τις δικές τους συγκεντρώσεις στις αυλές και στους λιακούς με τις ρόκες, τα εργόχειρα και τα ατελείωτα κουτσομπολιά. Δείχνει τις χαρές, τους γάμους, τα βαφτίσια, τις γιορτές και τα πανηγύρια. Παρουσιάζει το περιβάλλον: τα βουνά, τις παραλίες, τα φαράγγια, τα ρουμάνια και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κατοικία και τα κτίσματα γενικά.
Η παρουσίαση γίνεται με κείμενα που περιγράφουν διάφορα γεγονότα, κυρίως όμως με φωτογραφίες, πολλές φωτογραφίες που καλύπτουν την περίοδο από το 1968 μέχρι σήμερα. Επειδή «μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις», ο συγγραφέας επέλεξε αυτό το μέσο για να μεταδώσει την πραγματικότητα της Ρηχιάς, την παράδοση και την ιστορία της.