Δοκίμιο για την ανθρώπινη νόηση

ISBN978-960-02-3269-1
ISBN ebook978-960-02-4094-8
Κωδικός βιβλίου στον ΕΥΔΟΞΟ59396178
Σελίδες1162
Έτος πρώτης έκδοσης2016
Έτος τρέχουσας έκδοσης2016
Βάρος (g)1438
Διεύθυνση ΣειράςΔημήτρης Ν. Λαμπρέλλης
Μεταφραστής/έςΧρήστος Ξανθόπουλος
ΠρόλογοςΧρήστος Ξανθόπουλος
Σχήμα 14 x 21

28,9947,70

Κωδικός προϊόντος: 008095 Κατηγορίες: , , ,

Το Δοκίμιο για την ανθρώπινη νόηση, είναι ένα μνημείο της αν­θρώπινης διανοητικής ιστορίας. Αποτελεί το κλασικό εισαγωγικό έργο του εμπειρισμού, ενός εμπειρισμού αισιόδοξου ως προς τη δυνατότητα που έχουμε να γνωρίσουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας. Για τον Λοκ είμαστε μια tabula rasa κατά τη γέννησή μας, αλλά δια των αισθήσεων, αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Τις εικόνες του κόσμου και όσες σχηματίζουμε στοχαζόμενοι, τις κατανοούμε μέσω της επεξεργασίας μας με τον Λόγο.

Το Δοκίμιο χωρίζεται σε τέσσερα βιβλία. Στο πρώτο παρου­σιάζεται η θέση ότι δεν υπάρχουν έμφυτες ιδέες. Στο δεύτερο υποστηρίζεται ότι το υλικό της γνώσης είναι οι ιδέες και ότι όλες προέρχονται από την εμπειρία και το στοχασμό. Αναλύονται έννοιες όπως στερεότητα, αριθμός, χώρος, χρόνος, δύναμη, ταυτότητα και ηθικές σχέσεις και εισάγεται η θεωρία των πρωτευουσών και δευτερευουσών ποιοτήτων. Στο τρίτο βιβλίο, ένα αναλυτικό σχόλιο για τη γλώσσα, ο Λοκ επιχειρηματολογεί εναντίον της ύπαρξης των γενικών ιδεών ως οντοτήτων. «Υφίστανται» μόνο ως κατα­σκευές του νου για να κατανοούμε τον κόσμο. Τέλος, το τέταρτο βιβλίο, αναφέρεται στα όρια και στη φύση της γνώσης, στη σχέση της λογικής με την πίστη και ορίζεται η γνώση ως «η συμφωνία ή διαφωνία των ιδεών».

Το Δοκίμιο αποτελεί πεδίο θεμελίωσης γνωσιολογικών ιδεών από την εποχή που εκδόθηκε πρώτη φορά ως τις ημέρες μας.

Συγγραφέας

Locke John

Ο Τζον Λοκ (John Locke) ήταν από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους του 17ου αι., εισηγητής του εμπειρισμού. Γεννήθηκε στο Ρίγκτον του Σόμερσετ, στην Αγγλία, στις 29 Αυγούστου του 1632. Ως έφηβος σπούδασε στο Γουεστμίνστερ του Λονδίνου και αργότερα, μεταξύ 1652 και 1667, στην Οξφόρδη. Διέπρεψε και στις δύο σχολές, οι οποίες ήταν από τις σπουδαιότερες της εποχής του. Έγινε μέλος της Βασιλικής Εταιρείας το 1668, στην οποία συμμετείχαν πρόσωπα όπως ο Ρόμπερτ Μπόιλ, ο επιστημονικός μέντοράς του. Ενδιαφερόταν για την ιατρική και επηρεάστηκε ως προς τις ιατρικές του έρευνες από τον Τόμας Σίντεχαμ. Τα ιατρικά του ενδιαφέροντα ήταν και η αφορμή της γνωριμίας του, το 1666, με τον Άντονι Κούπερ, τον λόρδο Άσλεϊ και αργότερα κόμη του Σέιφτεσμπουρι. Με τον κόμη συνδέθηκε φιλικά και τον ακολούθησε πολιτικά. Γι’ αυτό το λόγο ο Λοκ, όταν κινδύνευε η ζωή του λόγω των πολιτικών αντιπαλοτήτων και διώξεων που αντιμετώπιζε από τη βασιλική εξουσία ο πολιτικός του φίλος, κατέφευγε στη Γαλλία και στην Ολλανδία (όπου και επεξεργάστηκε το Δοκίμιο). Δεν παντρεύτηκε ποτέ, αλλά ανέπτυξε στενή φιλία με τη λαίδη Ντάμαρις Μάσαμ, η οποία, μάλιστα, βρισκόταν δίπλα του όταν πέθανε, στις 28 Οκτωβρίου του 1704, στο Όατς του Έσσεξ. Ο Λοκ έγραψε πολλά και σημαίνοντα έργα. Σημαντικότατα ήταν τα Δύο δοκίμια για τη διακυβέρνηση. Σπουδαιότερο όλων, ωστόσο, θεωρούμε το Δοκίμιο για την ανθρώπινη νόηση, το οποίο επανεκδόθηκε και μεταφράστηκε ήδη από την εποχή της πρώτης κυκλοφορίας του. Το έργο του, που θεωρείται ως ένα από αυτά που σήμαναν την απαρχή του Διαφωτισμού, εξακολουθεί να επηρεάζει την παγκόσμια σκέψη.