Έχει καταστεί πια κατανοητό ότι στη σημερινή διεθνή πραγματικότητα η διαπραγματευτική ισχύς μιας χώρας πρoσδιoρίζεται oλoένα και περισσότερo από την oικoνoμική της δύναμη και ότι μια υγιής οικονομία αποτελεί σημαντική βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής.
Η μελέτη αυτή αναλύει την οικονομική διπλωματία εστιάζοντας στη διερεύνηση των εξής θεματικών περιοχών:
Η πρώτη αναφέρεται στην έννοια της οικονομικής διπλωματίας και στην εξέλιξή της από την παραδοσιακή οικονομική διπλωματία στην ανάπτυξη νέων μορφών άσκησης εξωτερικής οικονομικής πολιτικής.
Η δεύτερη εμπεριέχει την εξέταση της εμπορικής και της χρηματοπιστωτικής διπλωματίας.
Η τρίτη διερευνά τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των επιχειρήσεων και των κρατών και μεταξύ των επιχειρήσεων (business diplomacy).
Η τέταρτη αναλύει τα μέσα που χρησιμοποιεί η οικονομική διπλωματία, όπως οι οικονομικές κυρώσεις, η παροχή οικονομικής αναπτυξιακής βοήθειας και οι χρηματοδοτικές ροές.
Η πέμπτη αναφέρεται στην εξέταση της πολυμερούς οικονομικής διπλωματίας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και των περιφερειακών συνεργασιών.
Η έκτη θεματική περιοχή περιλαμβάνει τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται και τις αλλαγές που παρατηρούνται αναφορικά με την οργάνωση και τη λειτουργία της οικονομικής διπλωματίας στο σύστημα λήψης αποφάσεων της εξωτερικής πολιτικής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σύστημα οργάνωσης της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας.
Η έβδομη θεματική περιοχή αναλύει την οικονομική διπλωματία της Ελλάδας προς τις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου από το 1989 μέχρι το 2008.