Κύπρος, το γειτονικό νησί – 2η έκδοση

Χαρίτος, Γαβριήλ,

Το Κυπριακό μέσα από τα Κρατικά Αρχεία του Ισραήλ, 1946-1960

ISBN978-960-02-3594-4
Σελίδες668
Έτος πρώτης έκδοσης2018
Έτος τρέχουσας έκδοσης2020
Διεύθυνση ΣειράςΝτάλης, Σωτήρης
ΠρόλογοςΔρ Νίκος Χριστοδουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας
Έκδοση2η συμπληρωμένη έκδοση
Σχήμα 14 x 21

31,80

Σε απόθεμα

Σε αυτό το βιβλίο, έρχονται στο φως για πρώτη φορά οι υπηρεσιακές εκθέσεις των ισραηλινών διπλωματών, που χειρίζονταν τη στάση της χώρας τους ως προς το Κυπριακό, κατά την περίοδο 1948-1960. Για δεκαετίες, οι εκθέσεις αυτές παρέμεναν απόρρητες.

Στο επίκεντρο της εξιστόρησης βρίσκεται η ισραηλινή Realpolitik της δεκαετίας του ’50 και εξετάζονται οι παράγοντες, που την διαμόρφωσαν ως προς την κυπριακή διένεξη, μέχρι και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 16 Αυγούστου 1960.

Η ισραηλινή αφήγηση του Κυπριακού είναι πιθανό να ξαφνιάσει τον μέσο Έλληνα αναγνώστη. Για τους Ισραηλινούς, η διένεξη στην Κύπρο ήταν ακόμα ένα μεσανατολικό πρόβλημα και οποιαδήποτε άλλη πτυχή της είχε δευτερεύουσα σημασία. Για αυτόν τον λόγο, στο βιβλίο αναδεικνύονται άγνωστα μέχρι σήμερα πρόσωπα και γεγονότα, που επηρέασαν καθοριστικά τη στάση του Ισραήλ, ως προς τα τεκταινόμενα στο νησί.

Με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η ίδια η Γεωγραφία έρχεται να μας υπενθυμίσει την μεσανατολική διάσταση του Κυπριακού, καθώς αναφύονται ζητήματα ανάλογα με εκείνα, που απασχολούσαν τα κέντρα λήψεως αποφάσεων κατά την μακρινή δεκαετία του 1950.

Η τρέχουσα επικαιρότητα δίνει πλείστες αφορμές, ώστε η παρούσα μελέτη να διαβαστεί με μία νέα, επικαιροποιημένη ματιά.