Ξάνθης, Αγαπητός Ι.

O Αγαπητός Ξάνθης κατέχει από τις 22 Μαΐου του 2019 τον μεταδιδακτορικό τίτλο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Τμήμα των Μεσογειακών Σπουδών για την πρότυπη έρευνα με γνωστικό αντικείμενο: «Διεθνείς Σχέσεις – Γεωοικονομία – Αειφόρος Τουριστική Ανάπτυξη (Η περίπτωση του Καστελλόριζου)». Η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάστηκε στις 6 Ιουνίου του 2019 στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, η οποία έγινε παμψηφεί αποδεκτή, και παραδόθηκε στον Δήμο Μεγίστης. Είναι μέλος του Εργαστηρίου Μεσογειακής Πολιτικής του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Εκπαιδευτικοί σταθμοί:
17.12.1982: Πτυχιούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Istituto Universitario di Architettura di Venezia-Italia.
18.6.2007: Μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Πρόγραμμα «Πολιτικές, Οικονομικές και Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο» του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
23.9.2010: Διδάκτορας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο εργασίας «Η ενεργειακή πορεία της Ελλάδας στη νέα διεθνή σκηνή».
2.4.2013: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Προγράμματος «Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
2.6.2013: Πιστοποιητικό για την παρακολούθηση του 1ου Διεθνούς “Summer School” in “Managing Tourism in Time of Crisis”.
4.5.2014: Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης στην «Οργάνωση και Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων» στο πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
20.6.2018: Διδάκτορας του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο «Αειφόρος Ανάπτυξη και Αστικός Χώρος: Η Περίπτωση της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου».

Ο συγγραφέας αρθρογραφεί τακτικά πάνω σε θέματα περιβάλλοντος, πολιτισμού, αρχιτεκτονικής, αειφόρου ανάπτυξης, τουρισμού και γενικά κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων. Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων και σχετικών διαλέξεων, και έχει λάβει μέρος με άρθρα του σε εκδόσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σε άλλες επιστημονικές εκδόσεις. Έχει συμμετάσχει επίσης σε πολλά σχετικά συνέδρια. Πρόσφατα (2020) εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο Παπαζήση, με τίτλο Η τουριστική ανάπτυξη και τα ηθικά διλήμματά της – Μια εφαρμογή στο νησί των Ιπποτών. Σήμερα υπηρετεί στη θέση του Προϊσταμένου της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Δωδεκανήσου του Υπουργείου Τουρισμού.