Η Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας, Ιστορικής Δημογραφίας και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris I-Sorbonne και στην École des Hautes Études en sciences sociales. Ως Τακτική Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο διδάσκει Ιστορική Δημογραφία, Ιστορία του Παροικιακού Ελληνισμού και Ευεργετισμού και Ιστορία των Νοοτροπιών. Ιδιαίτερα έχει μελετήσει και αναλύσει, σε ιστορικό και εννοιολογικό επίπεδο, το φαινόμενο του Ευεργετισμού.

Τα ερευνητικά και συγγραφικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως στον Ελληνισμό της Αιγύπτου. Είναι Επιστημονική Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Επιστημονική Υπεύθυνος του Ομίλου Μελέτης Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Διασποράς (Ε.Μ.Ε.ΔΙΑ./www.hellenicdiaspora.com), και υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Journal of the Hellenic Diaspora μέχρι το 2013 (έτος αναστολής της έκδοσής του).

Για την μελέτη και διδασκαλία του Ελληνισμού της Αιγύπτου, το Πανεπιστήμιο Al Azhar της απένειμε το Βραβείο Διδασκαλίας 2016. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, καθώς και τα βιβλία: La population de Leucade au 19ème siècle (διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Paris I-Sorbonne, 1985), Συγκρότηση και διαδοχή των γενεών στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα: η δημογραφική τύχη της νεότητας (1986), Ανώτατη εκπαίδευση και κοινωνική επιλογή (1991), Ιστορική Δημογραφία: από τις δημογραφικές διαδικασίες στις συλλογικές νοοτροπίες και συμπεριφορές (1998), Η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση (1999), Ευεργετισμός και προσωπικότητα: Ευεργέτες Έλληνες του Καΐρου (2002), Αλεξανδρινές Οικογένειες: Χωρέμη-Μπενάκη-Σαλβάγου (2004), που βραβεύτηκε το 2006 από την Ακαδημία Αθηνών, Οι Έλληνες του Καΐρου (2007), Women, Gender, and Diasporic Lives (Συλλογικό, Edited by Evangelia Tastsoglou, 2009), Κατάλογος του Ιστορικού Αρχείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (2010), Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός στους δρόμους του βαμβακιού (2011), Ευεργετισμός και νεοελληνική πραγματικότητα (2016) , Ιστορική Δημογραφία: Μηχανισμοί και δυναμική – Το παράδειγμα της Λευκάδας τον 19ο αιώνα (2017), Benefaction in Modern Greece – Theory and History (in press, 2017, KERKYRA Editions).

Δεν βρέθηκε κανένα προϊόν που να ταιριάζει με την επιλογή σας.