Ο Ιωάννης Βαβούρας είναι Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Υπηρέτησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κατά την περίοδο 1980-2017. Από τον Ιούλιο του 1996 μέχρι και τον Αύγουστο του 2017 ήταν Καθηγητής Οικονομικής Πολιτικής στον Τομέα Οικονομίας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε δύο φορές Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και τρεις φορές Πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης. Υπήρξε επίσης Διευθυντής του Κέντρου Διακυβέρνησης και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΚΕΔΙΒΑ) του ιδίου Τμήματος. Έχει διατελέσει Επίτιμος Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Public Sector Economics Research Centre του Πανεπιστημίου του Leicester, καθώς και Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Centre for European Economic Studies του ιδίου Πανεπιστημίου.
Στο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης διδάσκει τα μαθήματα «Οικονομική Πολιτική» και «Πολιτική Οικονομικής Μεγέθυνσης», ενώ στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του το μάθημα «Οικονομική Πολιτική».
Γεννήθηκε στη Ρόδο όπου και έλαβε τις εγκύκλιες γνώσεις του. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Leicester. Το ελληνόγλωσσο και ξενόγλωσσο ερευνητικό και διδακτικό έργο του εκτείνεται σε πάνω από 150 δημοσιεύσεις (βιβλία, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, τετράδια εργασίας, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους κτλ.) και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των θεμάτων της οικονομικής πολιτικής, με έμφαση κατά τα τελευταία έτη στα θεσμικά οικονομικά.