Σπουδή στην Ιστορία της Κεφαλονιάς. Η παρακαταθήκη του πολιτισμού μας – «πολλῷ κάρρονες»

ISBN978-960-02-4055-9
Σελίδεςτόμος 1: 710, τόμος 2: 676
Έτος πρώτης έκδοσης2023
Έτος τρέχουσας έκδοσης2023
Βάρος (g)τόμος 1: 2243, τόμος 2: 2160
Σχήμα 21 x 29

150,00

Σε απόθεμα

Το παρόν πόνημα συνιστά μία προσωπική συστηματική ερευνητική προσπάθεια με στόχο την επικοινωνία της ιστορίας και του πολιτισμού της Κεφαλονιάς στο ευρύ κοινό, μέσα από μία πολύχρονη σύνθετη διαδικασία μελέτης και αποτύπωσης των συγγραφικών καταθέσεων καταξιωμένων επιστημόνων, σε συνδυασμό με ευρεία αρχειακή έρευνα σε κρατικά και ιδιωτικά αρχεία, που πριμοδοτεί το έργο με νέα στοιχεία.

Η ιστορία σε σχέση συνέργειας με το γηγενές ιδιωματικό στοιχείο αποτελούν τις συνιστώσες του πολιτισμού που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, τον οποίον οφείλουμε να διαφυλάξουμε με σεβασμό, προβληματισμό και δημιουργική εξωστρέφεια, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές Κεφαλονιτών.

Η ρήση «πολλῷ κάρρονες» του τίτλου, ευτυχής ευόδωση στόχου για την γράφουσα, παρατίθεται ελπιδοφόρα για το μέλλον μιας κοινωνίας, που πριμοδοτεί τους μεταγενέστερους με επιτεύγματα Κεφαλονίτικης ιδιοσυγκρασίας.

Το όλο εγχείρημα εφορμείται από την αρχή της Ατομικής Κοινωνικής Ευθύνης και μεθοδεύεται με τρόπο που προσδοκά να «εγείρει» το συναίσθημα των αναγνωστών, να ενδυναμώσει τις γονιδιακές τους καταβολές και να πυροδοτήσει μία παραγωγική συνέχεια, με αίσθημα ευθύνης και δυναμικής ενσυναίσθησης της Κεφαλληνιακής ή μη καταγωγής τους.

Προς τούτο ακολουθούνται οι πρακτικές της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, αντικείμενο σπουδής της συγγραφέως.

Στο πλαίσιο αυτό η καταγραφή του παρελθόντος γίνεται με έναν συνδυαστικό τρόπο, προκειμένου να γίνει κατανοητό και να εντυπωθεί, όπου τα ιστορικά στοιχεία συμπαρατίθενται με αρχειακά τεκμήρια από την ιστορική καθημερινότητα μαζί με φωτογραφικό υλικό, συνδυασμός ο οποίος υποδαυλίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, που μ’ αυτό τον τρόπο «ενημερώνεται».

Σε ερευνητικό επίπεδο η δευτερογενής (βιβλιογραφική) και πρωτογενής έρευνα (αρχειακή) καλύπτουν το έργο με απόλυτη τεκμηρίωση.

*Για παραγγελίες στο email: thstratou@gmail.com

Συγγραφέας

Θεώνη Στρατιώτου Γερασιµάτου

Θεώνη Στρατιώτου Γερασιµάτου

Η Θεώνη Στρατιώτου – Γερασιμάτου γεννήθηκε το 1961 στα Σβορωνάτα Κεφαλονιάς. Τις εγκύκλιες σπουδές τελείωσε στο Γυμνάσιο Κεραμειών. Ακολούθησε μία πορεία αναζήτησης γνώσης αρχομένη από το Saint George Commercial College στην Αθήνα, σπουδές Διοίκησης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, για να βρει το δρόμο της επαγγελματικής απασχόλησης, μετά την παρακολούθηση μαθημάτων διατροφής στον διαμορφούμενο τότε τομέα της διαιτολογίας, που υπηρέτησε επί εικοσιτρία χρόνια στην Κεφαλονιά. Οπαδός της διά βίου μάθησης υπό την ευρεία έννοια του όρου, από το 2007 μέχρι σήμερα φοίτησε στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας στο Αργοστόλι και συνέχισε ως φοιτήτρια πάντα, τη σταχυολόγηση γνώσεων μέσω επιλεκτικής παρακολούθησης μαθημάτων στα τμήματα Παιδαγωγικού και Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με παράλληλη την παρακολούθηση σεμιναρίων και δράσεων πολιτισμού και τέχνης, σε ιδρύματα της Αθήνας. Αδιαμφισβήτητος συμπαραστάτης σε αυτές της τις αναζητήσεις στάθηκε ο σύζυγός της γιατρός, Άγγελος Γερασιμάτος με τον οποίον παντρεύτηκαν το 1988 και απέκτησαν δύο παιδιά, την Χρυσάνθη και τον Γεράσιμο, που ακολουθούν την οικογενειακή παράδοση, υπηρετώντας τις επιστήμες της διαιτολογίας και της ιατρικής αντίστοιχα.