Η Ελίνα Κ. Καραματζιάνη γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας. Σπούδασε Φιλοσοφία στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο εν λόγω Πανεπιστήμιο, στη «Θεωρία και Πράξη της Διδασκαλίας και της Αξιολόγησης» και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Ηθικής Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ.

Είναι μόνιμη εκπαιδευτικός, Φιλόλογος, Δ/θμιας-Εκπ/σης, η οποία από το Σεπτέμβριο του 2020 είναι αποσπασμένη και διδάσκουσα στο τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, ενώ έχει καθήκοντα Διοικητικού μέλους στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας. Παράλληλα, ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Καθηγητών και Διανοούμενων για την Προαγωγή της Φιλοσοφίας στην Εκπαίδευση (ΕΚΔΕΦ) ως Γενική Γραμματέας.

Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια και στο πλαίσιο της ερευνητικής της δραστηριότητας, εργασίες της έχουν ανακοινωθεί σε επιστημονικά περιοδικά, κατόπιν κρίσεως, ενώ ήταν Ερευνήτρια στο «Πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας σε Ευπαθείς Πληθυσμούς», Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου – Ιατρική Σχολή-ΕΚΠΑ. Διετέλεσε υπεύθυνη παιδαγωγικής ομάδας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων eTwinning και Erasmus στο 4ο ΓΕΛ Γαλατσίου, τα οποία έχουν βραβευθεί με «Ετικέτα Ποιότητας» (eTwinning Quality Label) και «Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας» (European Quality Label), ενώ συντόνισε προγράμματα αδελφοποίησης σχολείων.

Τα φιλοσοφικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο ευρύτερο πλαίσιο της εξέτασης μιας σειράς μεταηθικών ζητημάτων, στην κριτική παρουσίαση των κυριότερων κανονιστικών θεωριών, ιδιαίτερα του ωφελιμισμού, της καντιανής δεοντοκρατίας και της αριστοτελικής αρετολογικής ηθικής, και μεταφυσικής του Πλάτωνα, καθώς και ζητημάτων από το χώρο της Εφαρμοσμένης Ηθικής και της Περιβαλλοντικής Ηθικής.