Κατερίνα Μάρκου: «Ο χώρος των εκδόσεων παραδοσιακά είχε δυναμικές γυναικείες παρουσίες»
13 Απριλίου 2024
Οι εκδόσεις Παπαζήση συμπληρώνουν φέτος 95 συναπτά χρόνια παρουσίας στο χώρο του βιβλίου. Συνομιλήσαμε με τη διευθύντρια των εκδόσεων Κατερίνα Μάρκου για την κληρονομιά του παρελθόντος, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της εκδοτικής επιχείρησης.
Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό
Οι εκδόσεις Παπαζήση συμπληρώνουν ενενήντα πέντε χρόνια εκδοτικής παρουσίας. Ποια είναι η αίσθηση που αποπνέουν τα 95 αυτά χρόνια στο σήμερα; Έρχονται ως βαριά κληρονομιά, ως προδιαγεγραμμένο μονοπάτι ή ως ένα δικαίωμα πλουραλισμού και αναζήτησης της γνώσης σε πολλά πεδία;
Όλα αυτά τα χρόνια εστιάζουμε κυρίως σε επιστημονικά βιβλία, σε βιβλία με πολιτικό περιεχόμενο αλλά και σε μονογραφίες, με σκοπό την ανάδειξη της ερευνητικής προσπάθειας ελλήνων επιστημόνων, καθώς και στη μετάφραση διεθνούς κύρους επιστημονικών συγγραμμάτων.
Τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο, αντέξαμε και αντέχουμε τις πολλές κρίσεις που βιώσαμε, κοινωνικές, πολιτικες, οικονομικές. Σας θυμίζω πως η κληρονομιά δεν αφορά το να κοιτάζουμε το παρελθόν σε όσα έχουν αξία, αλλά ότι πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά, σε όσα μας δίνουν κίνητρο να θέλουμε να συνεχίσουμε, να χτίζουμε πάνω σε αυτήν την αξία και για τις μελλοντικές γενιές.
Από τη δική σας θέση, της διευθύντριας εκδόσεων, πώς δίνετε το προσωπικό σας στίγμα στις εκδόσεις Παπαζήση; Μια γυναίκα σ’ αυτή τη θέση μπορεί να κάνει τη διαφορά για έναν εκδοτικό οίκο;
Δεν νομίζω πως τίθεται θέμα φύλου, ο χώρος των εκδόσεων παραδοσιακά είχε δυναμικές γυναικείες παρουσίες. Έχει να κάνει περισσότερο με την προσωπικότητά μου, την εξωστρέφεια που έχω ως άνθρωπος, την έχω μεταφέρει στο γραφείο και πιστεύω πως έχω αλλάξει το προφίλ των εκδόσεων.
Σε πολλά βιβλία μας διερευνάται ο κοινωνικός προβληματισμός, η φεμινιστική οπτική, η σεξουαλικότητα, η έμφυλη ταυτότητα, η βιοηθική, οι διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, σκοπός μας είναι να διευρύνουμε τον διάλογο.
Ο κατάλογος των εκδόσεων Παπαζήση καλύπτει μια μεγάλη γκάμα γνωστικών πεδίων, πολλά από τα οποία είναι μέρος των προβληματισμών ενός σύγχρονου ανθρώπου. Είναι στις επιδιώξεις σας τα βιβλία των εκδόσεων Παπαζήση να συνομιλούν με ό,τι απασχολεί τον σημερινό άνθρωπο καθώς και να διευρύνουν τις θεματικές τους με ζητήματα έμφυλης ταυτότητας, ορατότητας κοινωνικών ομάδων που δεν την έχουν κ.ά.;
Σε πολλά βιβλία μας διερευνάται ο κοινωνικός προβληματισμός, η φεμινιστική οπτική, η σεξουαλικότητα, η έμφυλη ταυτότητα, η βιοηθική, οι διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, σκοπός μας είναι να διευρύνουμε τον διάλογο όχι μόνο σε επιστημονικό επίπεδο, αλλά με καθημερινούς ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη διάρθρωση της ζωής και της κοινωνίας.
Τίτλοι όπως οι Έμφυλη Βία, Γυναίκες και Ομοφυλόφιλοι, Γιατί οι γυναίκες είναι πιο φτωχές από τους Άνδρες;, Επανεκκίνηση Καριέρας, Το Φύλο του Κεφαλαίου, Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας κ.ά είναι βιβλία που ανοίγουν το δημόσιο διάλογο, θέτουν ερωτήματα, αλλά μπορούμε να ενημερωθούμε τεκμηριωμένα για το τι γίνεται ανά τον κόσμο.
Οι επιλογές σας ως διευθύντρια εκδόσεων στις εκδόσεις Παπαζήση, περιλαμβάνουν και τίτλους που ως αναγνώστρια θα σας ενδιέφερε να διαβάσετε και ίσως αποκλίνουν των αναμενόμενων τίτλων των εκδόσεων Παπαζήση;
Δεν νομίζω πως μπορούν να συσχετιστούν τα ενδιαφέροντά μου ως αναγνώστρια με την θέση μου στην εταιρεία.
Όπως σημείωσα και σε προηγούμενη ερώτηση, οι εκδόσεις Παπαζήση καλύπτουν μια πολύ μεγάλη γκάμα αντικειμένων. Παρόλα αυτά υπάρχουν τομείς στους οποίους θα θέλατε να επεκταθείτε στο μέλλον;
Φυσικά υπάρχουν τομείς στους οποίους επεκτεινόμαστε, κυρίως στις θετικές επιστήμες αλλά και σε θέματα γενικότερου προβληματισμού.
Ετοιμάζουμε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα διδακτικών και επιμορφωτικών σεμιναρίων, που θα αφορά εξειδικευμένους επιστήμονες, όσο και ανθρώπους που απλά θέλουν να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους.
Στη σημερινή εποχή όπου η πληροφορία, η είδηση, μια σοβαρή αλλά και μια χιουμοριστική ιστορία, πολύ εύκολα περνάνε μπροστά από τα μάτια μας μέσα από το κινητό μας, ποια είναι η πρόκληση για μια διευθύντρια εκδόσεων για τους τίτλους που επιλέγει να εκδοθούν, με σκοπό να προσεγγίσει νέους αναγνώστες που λειτουργούν περίπου με τον τρόπο που αναφέραμε πιο πάνω;
Είτε το θέλουμε είτε όχι πρέπει να προσαρμοστούμε στην εποχή μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο συνδέουμε πολλά επιστημονικά μας συγγράμματα με τις νέες τεχνολογίες π.χ QR code, έχουμε δημιουργήσει το e-learning των Εκδόσεων Παπαζήση, που αποτελεί πολύτιμο, βοηθητικό, επιστημονικό «εργαλείο» για φοιτητές και ερευνητές.
Ετοιμάζουμε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα διδακτικών και επιμορφωτικών σεμιναρίων, που θα αφορά εξειδικευμένους επιστήμονες, όσο και ανθρώπους που απλά θέλουν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Ο τρόπος ανάγνωσης, ειδικά των νεότερων γενεών έχει αλλάξει και θα αλλάξει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Θεωρώ πως θα είναι αδύνατη η προσέγγιση τους, χωρίς κάποιου είδος ψηφιοποίηση της ανάγνωσης.
Και μια πιο προσωπική ερώτηση: Από την πολιτική, στις εκδόσεις, πώς ήταν το πέρασμα;
Είμαι στον χώρο των εκδόσεων από το 2002, είχα ξεκινήσει από το τυπογραφείο των Εκδόσεων Παπαζήση, ξεκίνησα όταν ακόμη υπήρχαν τσίγκοι και κάναμε μοντάζ, γνωρίζω ολόκληρη την παραγωγή, δεν προσγειώθηκα μια μέρα στην καρέκλα της διευθύντριας. Η εργασία μου στο χώρο των εκδόσεων προηγείται της παρουσίας μου στη Βουλή. Όσα χρόνια ήμουν βουλευτής, παράλληλα ερχόμουν και στο γραφείο, ήθελα να ενημερώνομαι για τον ανταγωνισμό, τις αλλαγές με τις νέες τεχνολογίες, τις νέες εκδόσεις κ.ά γιατί πάντα πίστευα πως θα επιστρέψω.
* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.