Ο Δρ. Κων/νος Ν. Μπαγινέτας γεννήθηκε στην Λαμία το 1977. Σπούδασε Γεωπόνος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Αυτοκρατορικό Κολλέγιο της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Ιατρικής (Imperial College of Science, Technology and Medicine) στο Λονδίνο σε θέματα Αειφορικής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (M.Sc.) και στο Πανεπιστήμιο του Νότινχαμ σε θέματα Διεπιστημονικής Ανάπτυξης Αγρο-Περιβαλλοντικών Δεικτών Αειφορίας (Ph.D.). Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά.

Από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των αντίστοιχων κάθε φορά Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων [Σπυρίδων-Παναγιώτης Λιβανός (7/2021) και Μάκης Βορίδης (7/2019)] ορίστηκε αντίστοιχα ως «Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων» και ως «Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων» του ΥπΑΑΤ. Από το 2016 έως το 2019, υπήρξε Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ, με απόφαση του Προέδρου της ΝΔ (Κ. Μητσοτάκη).

Την περίοδο 2013-2014, διετέλεσε συνεργάτης του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, ενώ το 2007 ξεκίνησε να εργάζεται στην Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων Στερεάς Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

Είναι Εμπειρογνώμονας-Αξιολογητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» σε θέματα «Επισιτιστικής Ασφάλειας, Αειφορικής Γεωργίας και Δασών, Ναυτιλίας, Θαλάσσιων Υποθέσεων και Βιοοικονομίας».

Έχει συγγράψει τα βιβλία με τίτλο «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 & Πρόταση Αγροτικής Ανάπτυξης για τον Δήμο Λαμιέων», «Αειφορική Ηγεσία σε Σχολικές Μονάδες. Θεωρητικές Προσεγγίσεις και Εμπειρική Έρευνα», «Δύο χρόνια δράσης – Κώστας Μπαγινέτας – Γραμματέας Αγροτικών Φορέων ΝΔ» και «Δύο θητείες ένας Στόχος».