Ο Δημήτρης Φακίνος ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1984 από το Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1991 διορίστηκε Αναπληρωτής Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας στο Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) από το οποίο αφυπηρέτησε το 2019. Αυτά τα 35 χρόνια, δίδαξε ένα πλήθος μαθημάτων Επιχειρησιακής Έρευνας και ένα μέρος της πείρας του αποτυπώνεται σε αυτό το βιβλίο, στο οποίο έγραψε τα τρία πρώτα κεφάλαια.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Επιχειρησιακή Έρευνα και την Εφαρμοσμένη Θεωρία Πιθανοτήτων με έμφαση στις Ουρές Αναμονής. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 30 εργασίες που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, μεταξύ των οποίων τα κορυφαία στις περιοχές τους, Operations Research, Advances in Αpplied Probability, Journal of Applied Probability, Stochastic Processes and Applications και Queueing Systems.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το βασικό πτυχίο του είναι από το Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ, ενώ έλαβε Μάστερ (με τιμητική διάκριση) και Διδακτορικό Δίπλωμα από τη Σχολή Μαθηματικών Σπουδών του University of Essex, UK, με επιβλέποντα τον C.B. WInsten.